logo

Kønsforskning: Arkiver

Arkiver

 

 

Gå på opdagelse i kvinde- og queerarkiver 

Arkiv bruges indenfor kønsforskningen om mange forskelligartede samlinger af ting - fra et arkiv af følelser til en praksis for feministisk kulturanalyse. Der er altså langtfra altid tale om den klassiske forståelse af ordet arkiv som et fysisk sted, der indeholder materialer til dokumentation af fortiden. 

Når begrebet arkiv er så bredt, er det derfor vigtigt lige at knytte et par ord til, hvad vi mener med arkiv på siden her.  Vi har valgt at fremhæve arkiver, som direkte relaterer sig til kvinder, køn og queers - og som læner sig mere op ad den klassiske forståelse af et arkiv, som en samling af materialer. Det betyder også, at vi ikke peger på de store statslige arkiver, selvom der ofte også findes materialer her. 
 
Arkivarbejde er lidt ligesom detektivarbejde, og arkivmateriale om kvinder og queers - om det er enkeltpersoner eller bevægelser - befinder sig ofte i mange forskellige arkiver og kan derfor være vanskelige at lokalisere. Siden her er derfor skabt som en hjælp til dig, der er interesseret i arkiver og kønsforskning. På siden her opdeler vi arkiverne i kvinder og queer - det betyder ikke, at der ingen kvinder er i queerarkiverne og vice versa. Men det er en opdeling, der afspejler arkivernes egne definitioner.  

Ved hvert arkiv er det angivet, om der er tale om et fysisk eller et digitalt arkiv. De internationale arkiver er udvalgt, så de altid har noget digitaliseret materiale, som kan tilgås. 

Har du spørgsmål eller brug for hjælp, så skriv til os på
koensforskning@kb.dk

 

Queerarkiver

Danmark, Norden & internationalt

 

Mangler du en introduktion til dansk queerhistorie, kan du finde en på Danmarkshistorien.dk. Er du interesseret i at finde materialer, både digitale og fysiske, gennem det Kgl. Bibliotek, har vi skrevet en oversigtartikel, som kan findes her. 


Blade udgivet af forskellige homoseksuelle foreninger. Nogle kan kun bestilles til læsesal, mens andre kan bestilles til hjemlån. Udgivet i forskellige perioder fra 1960'erne til 2010'erne.

  • QRAB queerrörelsens arkiv & bibliotek
    Svensk queerarkiv, som ligger i Göteborg og er åbent for alle interesserede. Materialer kan læses på deres læsesal. 

     
  • Skeivt arkiv 
    Skeivt arkiv er en del af det norske Riksarkiv og indeholder queer og LGBTQ+ historie. Arkivet findes fysisk i Bergen, men på deres hjemmeside kan du finde interviews med norske queerpersoner og udforske den norske queerhistorie gennem et interaktivt kort.

     
  • SAQMI - Swedish Archive for Queer Moving Images 
    Svensk queerarkiv fokuseret på levende billeder. 

 

 

Alle arkiverne herunder har digitaliseret dele af deres samling, som kan tilgås online. 

  • Independent voices: LGBT
    Digital samling af 25 zines fra USA, som giver indblik i begyndelsen på LGBT-bevægelsen. Fra The Gay Liberation movemement fra 1970'erne til lesbiske.
     
  • Hiv, AIDS and the arts
    Digital samling, der udforsker, hvordan kunst har fungeret som aktivisme og vidnesbyrd. Samlingen indeholder mange forskellige materialer bl.a. manuskripter, personlige noter og tegninger.

  • Stonewall digital collections
    Et af de største LGBTQ+ arkiver og -biblioteker i USA. De har en del af deres materialer digitaliserede og tilgængelige på deres hjemmeside. Den digitaliserede samling indeholder bl.a bladet Drag, nyhedsbreve og en sangbog med titlen "Turned on woman".

  • Lesbian Herstory Archives
    Herstory arkivet har forskellige samlinger, og dele er blevet digitaliseret og findes online.  I deres digitaliserede samling kan du finde en audio/visuel samling med interviews, klip fra demonstrationer og teaterperformances. Derudover kan du finde en t-shirtsamling og en samling af badges.
     
  • Bishopsgate Institute 
    Bishopsgate's specialsamling dokumenterer og indsamler materialer fra mennesker og organisationer, der kæmper for social, politisk og kulturel forandring. I deres digitale samling kan du bl.a finde programmer, nyheder og badges fra London Pride i 70'erne, 80'erne og 90'erne og britiske LGBT+ bevægelsers magasiner.

     
  • National archives UK- LGBTQ+ history
    Guide til at finde LGBTQ+ personer i det nationale arkiv i England. Lavet som undervisningsmateriale. 
     

  • Queermaps.org
    Onlinearkiv lavet til at indsamle og dele fortællinger fra LGBTQ+ steder, organisationer og lignende i Los Angeles fra 1871 og frem.  

 

Kvindearkiver

Danmark & Norden

 

Arkivmateriale om enkeltstående kvinder, organisationer og bevægelser befinder sig i mange forskellige arkiver og kan ofte være svært at lokalisere.


Fysiske arkiver

  • Kvindehistorisk Samling:
    Fysisk arkiv som befinder sig i Rigsarkivet og rummer arkiver fra bl.a. de danske kvindebevægelser, heriblandt Dansk Kvindesamfunds arkiv og personarkiver fra Rødstrømpebevægelsen. 


  • Håndbiblioteket på KUB SC:
    Vi har samlet en række håndbøger og magasiner fra kvindebevægelsen i loungen på universitetsbiblioteket på Amager. Vi har bl.a. alle udgaver af ”Kvinde, kend din krop”, Rødstrømpebladene fra Aarhus og København, tidsskriftet Kvinder og Dansk Kvindesamfunds blad ”Kvinden og Samfundet”. Alle materialer er til brug på stedet.

  • Stemmeretskampen ca. 1900-1920
    230 småtryk fx. pamfletter, sange, vedtægter for stemmeretsforeninger, plakater og meget mere.


Digitale arkiver 

En del kildemateriale, bøger, tidsskrifter og småskrifter, der omhandler den danske kvindebevægelses historie, er blevet digitaliseret og gjort tilgængelig for alle.

Digitalt værk med 1924 biografier om betydningsfulde danske kvinder fra middelalderen til i dag.

11 fortællinger om vigtige temaer i dansk kvindehistorie fra 1850-1985. Til hver fortælling knytter sig en lang række digitaliserede originalkilder.

Værker skrevet af danske kvinder, der kæmpede for kvindesagen fra ca. 1850 til 1940. Digitaliserede og tilgængelige for alle. 

Adgang til 5 kvindepolitiske tidsskrifter: "Kvinden og Samfundet", 1885-1920; "Kvindebladet Hvad vi vil", 1888-94; "Kvindestemmeretsbladet", 1907-13; "Kvindevalgret", 1908-15 og "Kristelig Kvindeblad", 1910-13. 

Danske kvinder har historisk set haft tætte forbindelser til kvindesagsforkæmpere og kvindebevægelser i de øvrige skandinaviske lande. Her finder du nogle gode links til fortællinger om islandsk, norsk og svensk kvindebevægelseshistorie. 

Kvindearkiver

Internationalt

 

Ligesom i en dansk kontekst kan arkivmateriale om kvinder og kvindebevægelse findes i mange forskellige arkiver internationalt. Her har vi samlet en række links til forskellige arkiver udenfor Danmark og Norden, hvor enten det hele, eller dele af materialet kan tilgås digitalt. 
 

  • Independent Voices: Feminist
    Digital samling af mere end 75 alternative tidsskrifter og zines fra amerikanske feminister fra den anden halvdel af det 20. århundrede. Alt digitaliseret og frit tilgængeligt for alle. 
     
  • FRAmes on GENder
    Digitaliserede bøger, artikler og pamfletter fra 19 europæiske lande. Indholdet er fra feminismens anden bølge i Europa og indeholder alt fra feministiske tekster om barselsorlov til racisme. Indholdet er tilgængeligt for alle. 

     
  • National archives UK - Women's histories
    Guide til hvordan du kan finde kvinder i det nationale arkiv i England med links til digitaliserede materialer. Meget af det er lavet som undervisningsmateriale, men kan bruges som et udgangspunkt. 

     
  • Women in the National Archives
    Udvidet adgang til digitaliserede kilder i det nationale arkiv fra England med fokus på kvinder. Adgang til arkivet afhænger af, hvilket universitet man er tilknyttet. 
     
  • Library of Congress - Women's and Gender Studies Web Archive 
    Webarkiv som løbende opdateres med nyt indhold. Samlingen indeholder blandt andet gamle websider fra bevægelser som MeToo og Black Lives Matter, forskellige kvindelige politikeres kampagnehjemmesider og NGO'er. Fri adgang for alle. 


 

 

Kønsforskning

en guide af Det Kgl. Biblioteks Kønsforskningsteam

Kontakt os her: koensforskning@kb.dk