logo

Rødstrømpebevægelsen: Femølejr og festivaler

 

Her finder du beretninger, forskning, film og avisartikler om kvindelejrene på Femø og kvindefestivalerne i 1970’erne. Begge arrangementer fik meget medieomtale og havde mange deltagere. Femølejren blev afholdt første gang i 1971 og afholdes fortsat hvert år. Første kvindefestival fandt sted i Fælledparken i København i 1974. Også i de andre store byer blev der arrangeret festivaler. Festivalprogrammerne var en blanding af forskellige aktiviteter, udstillinger og musik.

 

Femølejren blev skabt af Rødstrømpebevægelsen i København og afholdt for første gang i 1971 med det formål at være et forum for politiske drøftelser og et frirum for alle kvinder. Lejren er blevet afholdt hvert år lige siden.

Du kan læse meget mere om lejrens historie her. Neden for kan du se et udvalg af plakater fra lejren og finde artikler, bøger, dokumentarer og fortællinger om lejren. 

Else Hansen: "Når kvinder rejser ud for at komme hjem", 2003
Artiklen er publiceret i antologien Veje at vandre, 2003

 

Anne Brædder: "Femø Kvindelejr 1971-2010 og femøisternes kollektive erindring om lejren", 2010
Artiklen er tilgængelig online og er publiceret i Arbejderhistorie, nr. 3, 2010
 

  

 

 

 

 

Anne Brædder: Femø kvindelejr 1971-2010, 2010. 

 

 

Anne Brædder: Femø, 2021

FEMØ 1971. Vibeke Pedersen, 1974. Dokumentar

Filmen består af samtaler mellem kvinder på den første kvindelejr, Femølejren. Man får en stærk oplevelse af kvindernes nyvundne nysgerrighed og åbenhed over for sig selv og hinanden, når de i samtalerne forsøger at forstå og analysere hinandens liv som kvinder.

Femølejren i medierne

Femølejren fik meget omtale i medierne. De fleste biblioteker giver adgang til udvalgte aviser, hvis man er oprettet som bruger og befinder sig fysisk på biblioteket. Klik på dette link til Mediestream, hvor der er søgt på kvindelejr* femø*.

 

Lyt til fortællinger fra femølejren

       

Den første kvindefestival blev afholdt i Købehavn i august 1974. Initiativgruppen bestod af en række rødstrømper, som ønskede at få bevægelsens politiske budskaber ud til et bredere publikum. På den første festival deltog ca. 30.000. På festivalerne de følgende år steg antallet af besøgende, kulminerende i 1979, hvor op mod 100.000 deltog.
Fra 1977 blev der også arrangeret kvindefestivaler i Aarhus, Aalborg og Odense. 

Neden for kan du se et udvalg af plakater fra festivalerne, læse avisernes omtale og se en dokumentarfilm fra festivalen i 1974.

Kvindefestival – 74. Janne Giese, 1974. Dokumentar

En reportagefilm om verdens første kvindefestival i København i 1974. Den var arrangeret af Rødstrømpebevægelsen og havde til formål at kontakte og informere et langt bredere udsnit af befolkningen end hidtil.

Kvindefestivalerne i medierne 

De fleste biblioteker giver adgang til udvalgte aviser, hvis man er oprettet som bruger og befinder sig fysisk på biblioteket. Klik på dette link til Mediestream, hvor der er søgt på kvindefestival*.

Rødstrømpebevægelsen

af Det Kgl. Biblioteks kønsforskningsteam