logo

Rødstrømpebevægelsen: Femølejr og festivaler

Femølejr og festivaler

Her finder du beretninger, forskning, film og avisartikler om kvindelejrene på Femø og kvindefestivalerne i 1970’erne. Begge arrangementer fik meget medieomtale og havde mange deltagere. Femølejren blev afholdt første gang i 1971 og afholdes fortsat hvert år. Første kvindefestival fandt sted i Fælledparken i København i 1974. Også i de andre store byer blev der arrangeret festivaler. Festivalprogrammerne var en blanding af forskellige aktiviteter, udstillinger og musik.

Femølejren

                   

Se flere plakater fra femølejren.

Læs om lejrens historie.

Artikler og bøger

Else Hansen: "Når kvinder rejser ud for at komme hjem", 2003
Artiklen er publiceret i antologien Veje at vandre, 2003

Anne Brædder: "Femø Kvindelejr 1971-2010 og femøisternes kollektive erindring om lejren", 2010
Artiklen er tilgængelig online og er publiceret i Arbejderhistorie, nr. 3, 2010

  Anne Brædder: Femø kvindelejr 1971-2010, 2010. Udstillingskatalog

  Anne Brædder: Femø, 2021

Film, lyd og aviser

FEMØ 1971. Vibeke Pedersen, 1974. Dokumentar
Filmen består af samtaler mellem kvinder på den første kvindelejr, Femølejren. Man får en stærk oplevelse af kvindernes nyvundne nysgerrighed og åbenhed over for sig selv og hinanden, når de i samtalerne forsøger at forstå og analysere hinandens liv som kvinder.

HØR: Karen Syberg fortæller om oprettelsen af Femølejren.

HØR: Vibeke Vasbo fortæller om kroppen på Femølejren.

Femølejren fik meget omtale i medierne. De fleste biblioteker giver adgang til udvalgte aviser, hvis man er oprettet som bruger og befinder sig fysisk på biblioteket. Klik på dette link til Mediestream, hvor der er søgt på kvindelejr* femø*

Kvindefestivaler

          

Se flere plakater fra kvindefestivallerne

 

Film og aviser

 

Kvindefestival – 74. Janne Giese, 1974. Dokumentar

En reportagefilm om verdens første kvindefestival i København i 1974. Den var arrangeret af Rødstrømpebevægelsen og havde til formål at kontakte og informere et langt bredere udsnit af befolkningen end hidtil.

Kvindefestivalerne fik meget omtale i medierne.  De fleste biblioteker giver adgang til udvalgte aviser, hvis man er oprettet som bruger og befinder sig fysisk på biblioteket. Klik på dette link til Mediestream, hvor der er søgt på kvindefestival*.

Programmer og badges