logo
Link til Det Kongelige Bibliotek Link til Det Humanistiske Fakultet

KUB Søndre Campus. Bibliotek for Humaniora og Jura: Kunsten i huset

Kunsten i huset

 Martin Erik Andersens kunstneriske udsmykning på Det Humanistiske Fakultetsbibliotek er et monumentalt kunstværk opført i bibliotekets atrium. Det har været to og et halvt år undervejs og har i processen involveret 12 menneskers arbejde.
Selve kunstværket er en spektakulær installatorisk åben helhed med flere elementer i et åbent samspil, som sammenfletter sted, reliefpanel, multimedieprojekt og neonlys.Selve reliefpanelet
består store ornamenteret silikonepaneler – manuelt og skulpturelt bearbejdet ned i den mindste detalje – mere konkret af ca. 110.000 dele skåret i hånden. På en gang monumental og detaljeret intim. Mønsteret er udskåret oplimet afstøbt og udformet i silikone.Værket er delvist gennemlyst af violette neonrør, som samtidig er installeret tre andre steder på biblioteket: Udendørs ved nedkørselsrampe, indendørs i første sals niveau på væg og gangbro, samt i kælderplan synligt gennem solide glasplader på gulvet.
Inspiration, tolkning og baggrund for værket er Ardabiltæppet, som er et klassisk og berømt persisk tæppe fra 1540. Man formoder at det tog tre-fire mestervævere ca. 4 år at væve tæppet. Det har været Martin Erik Andersens hensigt at skabe et værk i samme ånd og format som tæppet (10,5 x 5,34 m). Ornamenterne og mønsteret fra originalen er i det nye værk omfortolket og udskåret i silikone.
Neonrørene i kælderplanet er udformet som en nutidig persisk gendigtning af en tekst som er indvævet i selve tæppet. Teksten er et gammelt suficitat  og lyder således i dansk oversættelse/gendigtning: ”Ingen anden nåde end dette dit dørtrin, intet andet ly end denne din dør. Teksten fungerer som en slags katalysator for hele installationen og placerer, ifølge kunstneren selv, mennesket og kunsten i et rum med flere muligheder og uden sikkerhed i en overgang mellem rum – på et dørtrin. Kunsten resulterer i denne forbindelse i en flydende strøm af spørgsmål, hvor citatet ligger op til flere tolkninger i stedet for entydige svar

Værket blev indviet samtidig med fakultetsbibliotekets åbning i 2009. Kunstværket indgik i 2015 i projektet Kunstpausen på Moderne Kultur og Kulturformidling, IKK, om Kunsten på KUA, læs og hør mere ...


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En stele for viden og formidling
Vibeke Mencke Nielsen
er kunstneren bag den 24 meter høje stele der med sine geometriske mønstre i sort og blå pryder pladsen foran Det Humanistiske Fakultetsbibliotek. Glastårnet, der bærer titlen
En stele for viden og formidling
, blev indviet i maj 1998 samtidig med magasinbygningen, der gemmer sig inde i maven på biblioteket.

Begge kunstværker er skabt til fakultetsbiblioteket.
Tegnestuen Dissing+Weitling, der har tegnet Fakultetsbiblioteket, har modtaget den internationale G-mark Award for bygningen.


Buste af Aleksander Pushkin
Det Kgl. Bibliotek har takket ja til en donation fra russiske fond "Dialog mellem kulturer-En verden" via Den Russiske Ambassade og Russisk Center for Videnskab og Kultur i København.Det drejer sig om en buste af Ruslands nationaldigter Aleksander Pushkin (1799-1837), kendt for værker som Evgenij (Eugen) Onegin, Boris Godunov, Sælsomme historier, Ruslan og Ljudmila, Spar Dame og Bronzerytteren. Pushkin regnes som Ruslands største digter gennem tiderne, og han nåede inden han i en alder af blot 37 år blev dræbt i en duel, at sætte standarden for flere genrer inden for russisk litteratur. Især med sine digte bidrog han til at modernisere det russiske sprog.
Med gaven ønsker Rusland at styrke de mangeårige kulturelle og videnskabelige forbindelser med Danmark. I efteråret 2016 modtog Danmarks Tekniske Universitet i samme ånd en buste af den første mand i rummet Jurij Gagarin.

Busten blev afsløret på Pushkins 218 års fødselsdag, den 6. juni 2017. Den er placeret i bibliotekets lounge i stueetagen.
Kunstneren bag busten hedder Alexey Leonov, læs mere

Cookiepolitik (dansk) / Cookie policy (English)