KB logo

Dansk ret: Forarbejder

Danske betænkninger

Her kan du søge efter betænkninger. Du kan søge på betænkningens nummer eller ord fra betænkningens titel samt udgivelsesår m.v. Alle nummererede betænkningerne haves i online version.
 
Oversigt over betænkninger
Ønsker du en liste over betænkningerne ordnet efter betænkningens nummer, kan du finde det på sitet eLov. Vær dog opmærksom på at listen ikke er fuldt opdateret. De nyeste betænkningerne kan søges  via REX og kan findes, også selv om de ikke fremgår af eLovs liste.
 

Find betænkninger i bibliotekssystemet

Henvisninger til Folketingstidende

I Folketingstidende offentliggøres de autoritative dokumenter, herunder lovforslag, der behandles i Folketinget. Der vil således ofte kunne være behov for i bemærkningerne til et lovforslag at henvise entydigt til Folketingstidende, f.eks. hvis lovforslaget helt eller delvis er en genfremsættelse af et tidligere lovforslag, eller hvis det for at give et fyldestgørende grundlag for at vurdere forslaget er relevant at henvise til spørgsmål, der tidligere har været behandlet i Folketinget, f.eks. under behandlingen af andre lovforslag, under åbningsdebatten eller i forbindelse med spørgsmål eller forespørgsler.

Frem til og med folketingsåret 2008-09 udkom Folketingstidende på tryk. I dag sker den officielle publicering ved offentliggørelse på https://www.folketingstidende.dk/

Henvisning til Folketingstidende skal ske ved angivelse af årgang og relevant sektion (tillæg A-F). Fra folketingsåret 2009-10, hvor publicering alene foretages i den elektroniske udgave af Folketingstidende, anføres ingen sidehenvisning, mens der ved henvisning til tidligere år også henvises til relevant spalte (indtil folketingsåret 1993-94) eller side (fra folketingsåret 1994-95 til folketingsåret 2008-09) . Ved henvisning til f.eks. lov- og beslutningsforslag fra folketingsåret 2009-10 eller senere vil det derimod ved henvisning til dokumentets nummer kunne være relevant også at henvise til en bestemt side eller et bestemt afsnit i selve forslaget.

Som eksempler på henvisning til Folketingstidende kan angives følgende:

»Ifølge bemærkningerne …, jf. Folketingstidende 1964-65, tillæg A, spalte … .«

»Ifølge bemærkningerne …, jf. Folketingstidende 2003-04, tillæg A, side … .«

»Ifølge bemærkningerne …, jf. Folketingstidende 2012-13, A, L … som fremsat, side … .«

Forarbejder

Søgning efter danske forarbejder i Retsinformation

Der findes forarbejder i Retsinformation tilbage til folketingssamlingen 1985-86
Nogle gange er der ikke direkte link fra loven til lovforslag med bemærkninger. Dvs. mellem delbasen Regler og delbasen Lov- og beslutningsforslag. Du kan finde forarbejder alligevel ved at følge nedenstående lille vejledning:
I de tilfælde hvor der ikke er link fra en lov til dens forarbejder kan du - når du har fundet loven frem:
Markere og dernæst kopiere lovens titel
Gå tilbage til Retsinformations hovedside
Indsætte titlen i den "grønne" kasses titelfelt
Slette lovnummeret og lovens årstal i den "grønne" kasse
Flytte afmærkningen fra "Regler" til "Lov- og beslutningsforslag" og til sidst trykke på Søg,
Så får du søgningen udført i den delbase i Retsinformation, der indeholder lov- og beslutningsforslag.